19 Aralık 2012 Çarşamba

Gum Tragacanth

Orta Doğu'da yetiştirilen Astragalus (geven, otsu ve küçük çalılar) bitkisinin çeşitli türlerine ait özsuyun kurutulmasıyla elde edilir. Heteropolisakkarit yapıda kıvam artırıcı bir maddedir.






20 gramı 8 Dolar

Birada Alt Fermentasyon ve Üst Fermentasyon

Üst fermentasyon biraları daha kısa zamanda piyasaya sürüldüğünden, alt fermentasyon biralarına göre daha ucuza malolur. Ancak bira içenler alt fermentasyon biralarını tercih ederler. Üst fermentasyon biraları daha çok İngiltere'de üretilmektedir. Üst fermentasyon biralarının tipik örneği genellikle koyu renkli bir dizi İngiliz birası olan Ale'dir.
Ale çeşitlerinden Pale Ale (Üst Fermentasyon)


Ülkemizde ve diğer ülkelerde ise çoğunlukla alt fermentasyon birası üretilmektedir. Alt fermentasyon 6-8 C'de, üst fermentasyon ise 14-15C de yaptırılır. Alt fermentasyon 8-12 gün, üst fermentasyon 3-5 gün sürer. Yine üst fermentasyon "Saccharomyces cerevisiae" mayası, alt fermentasyon is "Saccharomyces carlbergensis" mayası kullanılarak yapılır. Dünyada en çok tanına ve bilinen, açık renkli bir bira tipi olan Lager (Alman birası) tipik bir alt fermentasyon birasıdır. Bunun yanında Pilsener de bilinen alt fermentasyon biralarındandır.

Lager tipi bira (Alt Fermentasyon)


Üst fermentasyon mayalarının büyük bir kısmı aşılamayı takiben şıranın üst yüzeyine çıkıp kalırlar. Alt fermentasyon mayaları ise fermentasyon sonunda dibe çöker. Üst fermentasyon mayalarının fermente olacak maddelerle daha fazla temasta kalması ve sıcaklığın yüksek olması nedeniyle fermentasyon süresi kısalır. Üst fermentasyon mayalarının üste çıkmasının nedeni bu mayaların zincir halinde parçalanmadan kalmaları nedeniyledir.

Renklendiriciler (Food colorings)

1.ORGANİK RENKLENDİRİCİLER

1.1. ANNATTO (Natural Orange)



Hindistan'da yetişen Bixa orellana ağacının tohumlarından ekstrakte edilen ve turuncu-sarı renkli bir renklendiricidir. Karotenoid sınıfından olduğu için yağda çözünebilmektedir. Annattonun başlıca renk bileşeni biksindir. Biksinin alkali ile hidrolizasyonu sonucunda suda çözünen sarı renkli norbiksin elde edilir. SO2 (kükürt dioksit) annattonun renginin açılmasına sebep olur.




1.2. ANTOSİYANİNLER (Anthocyanin)

Pek çok meyve, sebze ve çiçeklerin mavi, kırmızı ve mor renklerinden sorumlu olan flovanoid yapıda polifenolik bileşiklerdir. Antosiyanidinlere şekerler ve/veya fenolik asitlerin bağlanmasıyla antosiyaninler oluşmaktadır. Antosiyaninlerin rengi, pH'a bağlı olarak değişmekte olup, asidik ortamda kırmızı, nötral ortamda mor ve bazik ortamda mavi renk verirler.



Antosiyaninler glikozidik yapıda olduğu için suda çözünür.


1.3.KURKUMİN (NATURAL YELLOW, TURMERİK YELLOW)

İsmi zerdeçalın İngilizcesi olan curcuma ve turmeric sözcüklerinden gelir. Asya’nın tropik bölgelerinde yetişen zerdeçal sarı-turuncu renkli bir pigment taşır. Kurkumin olarak adlandırılan bu pigment ışığa karşı duyarlı olduğundan genellikle gıdalarda kullanımı sınırlıdır.


Hintlilerin baharat olarak köri sosunda kullandıkları zerdeçal eskiden turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı olarak kullanılırdı. 


Yapılan araştırmalar sonucunda köri baharatında bulunan kurkuminin yemek borusunda oluşan kanser hücrelerini öldürdüğü saptanmıştır.

1.4. KOŞİNAL (COCHINEAL, KOŞNİL, KARMİN)

Koşinal pigmentinin  koşinal böceğinden elde ediliyor olması kolanın böcekten yapıldığı iddialarının altında yatan temel sebeptir. Kola etiketlerinde içerik olarak E120 kodlu bu madde bulunmamasına rağmen "kola özütü" olarak deklare edilen içerik insanların kolaya şüpheyle yaklaşmasına neden oluyor. Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Aziz Ekşi, koşinal varlığının basit laboratuvar tetkikleriyle tespit edilebileceğini ve kolanın renginin koşinalden değil karamelden kaynaklandığını söylüyor.
Peki nedir bu koşinal? 

Koşinal böcekleri


Literatürde Natural Red olarak geçen organik ve doğal bir pigmenttir. Bitkilere tutunarak yaşayan koşinal böceklerinin düşmanlarına karşı savunma amaçlı ürettiği bir maddedir. Temel bileşiği karminik asittir. Karminik asit koyu kırmızı renkte, sıvı halde bulunmaktadır. Karminik asit, asidik çözeltide turuncu, alkali çözeltide menekşe rengini alır. Karminik asidin metallerle kompleks oluşturma özelliğinden, karmin olarak adlandırılan daha kuvvetli pigmentler elde edilir. Karmin, karminik asidin alüminyum ve kalsiyum şelatıdır. Karmin alkali çözeltide çözünürken, asidik çözeltide çözünmemektedir.


Bu grup renklendiriciler etsosmeyve preperatları, reçel ve marmelatlartatlılarpasta ve fırın ürünleri, dondurmalar, şekerlemeler ve süt ürünlerinde doğal renklendirici olarak kullanılır.